De politiek van grieven, in plaats van het oplossen van problemen, vormt nu de kern van de Republikeinse Partij

De politiek van klachten neemt de Republikeinse partij over. De race om de Republikeinse presidentiële nominatie in 2024 zal waarschijnlijk veranderen in een wedstrijd tussen twee van de meest succesvolle beroepspolitici in de VS: voormalig president Donald Trump en gouverneur van Florida, Ron DeSantis.

Conventionele politiek zou zich moeten bezighouden met het oplossen van problemen, zoals wetenschappers definiëren het“een diep geloof in het positieve vermogen van collectieve actie om sociale problemen op te lossen en individuen te beschermen tegen gemeenschappelijke risico’s.”

President Biden gaf een voorbeeld van conventionele politiek toen hij op deze manier handelde spaarders te beschermen door catastrofale bankfaillissementen. “Amerikanen kunnen er zeker van zijn dat ons banksysteem veilig is – uw deposito’s zijn veilig”, zei Biden. “Laat me u ook verzekeren dat we daar niet zullen stoppen”, voegde de president eraan toe. “We zullen doen wat nodig is.”

Het bezwaarbeleid is gebaseerd op rancune: “het aanzetten, sturen en aanwakkeren van negatieve emoties zoals angst of boosheid.” Sprekend voor de Conservative Political Action Conference (CPAC) deze maand, zei Trump, “Ik ben je krijger. Ik ben uw gerechtigheid. En voor degenen die onrecht hebben aangedaan en zijn verraden, ben ik jullie vergelding.”

DeSantis mikt op verontwaardiging over wat hij ‘ontwaakte’ – wat liberale betekent – ideologie noemt. “In Florida zullen we ons nooit overgeven aan een ontwaakte menigte,” zei hij in Californië. “Ons land is een plek waar de wakkeren naartoe gaan om te sterven.”

Het verschil tussen de twee Republikeinen is dat de klachten van Trump heel persoonlijk zijn. Hij belooft wraak op zijn vijanden, voornamelijk Democraten, maar ook enkele Republikeinen – zoals bijvoorbeeld DeSantis. Sprekend in Iowa, Trump bekritiseerde DeSantis voor het verzet tegen ethanolsubsidies en voor het ondersteunen van veranderingen in de sociale zekerheid en Medicare. Trump noemde zelfs de strijd van DeSantis met het Disney-bedrijf een “teleurstelling.” Trump schreef op zijn website dat de enige reden waarom DeSantis achter Disney aanging, was om te laten zien dat hij een “stoere vent” was. Trump beweerde dat Disney en DeSantis “waarschijnlijk samenwerkten om hem eruit te laten zien als een vechter”. Trump zal niet staan ​​voor een rivaliserende Republikeinse “vechter”.

DeSantis noemt zelden Trump, die nog steeds erg populair is onder Republikeinse kiezers, behalve om hem te prijzen. In zijn Een nieuw boekDeSantis stelt dat Trump “unieke sterrenkracht” naar de presidentiële race van 2016 bracht.

Tom Edwards, een zelfbenoemd “gematigd” schoolbestuurslid in Sarasota, Florida, die het doelwit was van een nederlaag door gouverneur DeSantis, zei over de stijl van politiek van de gouverneur, “Eerlijk gezegd is het niets meer dan pesten. Hij pestte Disney… Hij pestte onze LGBTQ+ studenten. En nu doet het het met mij.”

Zowel DeSantis als Trump omarmen een populistische ideologie, wat in het buitenlands beleid isolationistisch betekent. Dat zijn ze allebei kritisch over de Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne. DeSantis verwerpt de Russische invasie als een “territoriaal geschil” – een lokaal conflict dat geen bedreiging vormt voor de VS. De gouverneur van Florida waarschuwde: “We kunnen interventie in een escalerende buitenlandse oorlog niet voorrang geven boven de verdediging van ons eigen vaderland.”

Hun opvattingen over de oorlog in Oekraïne hebben hen in oppositie gebracht met meer gevestigde Senaatsrepublikeinen. Senator Roger Wicker (R-Miss.), de vooraanstaande Republikein in de Senaatscommissie voor strijdkrachten, zei dat het neerhalen van een Amerikaanse drone door een Russische straaljager als een wake-up call isolationisten “dat het in ons nationaal belang is om te behandelen [Russian President Vladimir] Poetin als een bedreiging die hij echt is.”

De campagnestijl van DeSantis is toneelachtiger, minder spontaan dan die van Trump. EN CNN-peiling van de Republikeinse kiezers die deze maand zijn afgenomen, laat zien dat DeSantis duidelijk voor Trump ligt onder hoger opgeleide Republikeinen (41 procent tot 23 procent).

DeSantis is klaar om te krijgen wat hij wil Wetgevende macht van de staat Florida, waaronder strengere beperkingen op abortus, een verbod op diversiteits- en gelijkheidsprogramma’s op scholen in Florida en een wet die Floridianen toestaat verborgen wapens te dragen. “We zullen zijn plan over de finishlijn uitvoeren”, zei de Republikein beloofde de voorzitter van de senaat.

Biden presenteert zichzelf als een probleemoplosser, maar de meeste Amerikanen geloven niet dat hij veel problemen heeft opgelost. Een opiniepeiling vlak voor de State of the Union-toespraak van vorige maand door Washington Post en ABC Newszei 62 procent van de Amerikanen dat Biden als president “niet veel” of “weinig of niets” heeft bereikt. Als er een ernstige recessie komt of als Rusland de oorlog in Oekraïne wint, zullen de vooruitzichten op herverkiezing van Biden waarschijnlijk tot zinken worden gebracht.

Als het oplossen van problemen niet lukt, zegeviert de politiek van de klacht.

Er zullen veel wendingen zijn tussen nu en november 2024. Ten eerste, Trump kan worden afgezet aan een strafrechtelijke aanklacht. Zou dat hem onverkiesbaar maken? Trump zei op CPAC dat hij niet uit de race zal stappen als hij wordt aangeklaagd. Hij deed zelfs zei dat hij dat zou doen “waarschijnlijk … verhoog mijn aantal.” Misschien heeft hij een punt. Weer een klacht!

Bill Schneider is emeritus hoogleraar aan de Schar School of Policy and Government aan de George Mason University en de auteur van “Impasse: hoe Amerika onbestuurbaar werd” (Simon & Schuster).

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top