De regering-Biden dreigt TikTok te verbieden als het Chinese moederbedrijf zijn belang niet verkoopt

De regering-Biden heeft geëist dat de Chinese eigenaren van TikTok hun aandelen in de sociale media-app verkopen, anders riskeren ze een mogelijk Amerikaans verbod, vertelde het bedrijf woensdag aan The Hill.

De Wall Street Journal eerst gemeld dat het Committee on Foreign Investment in the United States onder leiding van het US Department of the Treasury (CFIUS) druk uitoefende. TikTok bevestigde dat het van CFIUS had gehoord en zei dat het de berichtgeving niet betwistte.

Het CFIUS-verzoek komt voort uit bezorgdheid over de beveiliging van de app voor het delen van video’s, die eigendom is van het in China gevestigde moederbedrijf ByteDance – met name dat de Chinese overheid toegang zou kunnen krijgen tot Amerikaanse gebruikersgegevens.

Het congres onderzoekt TikTok steeds vaker en praat over een mogelijk verbod – en de Republikeinen ook klopte De regering-Biden omdat ze geen actie heeft ondernomen tegen de waargenomen dreiging.

TikTok heeft woensdag geen verdere details over de nieuwe CFIUS-vraag bekendgemaakt, maar wierp tegen dat de verkoop de waargenomen beveiligingsproblemen niet zou aanpakken.

“Als het beschermen van de nationale veiligheid het doel is, lost de verkoop het probleem niet op: de verandering van eigenaar zou geen nieuwe beperkingen opleggen aan de gegevensstroom of toegang”, vertelde TikTok-woordvoerster Maureen Shanahan in een verklaring aan The Hill.

“De beste manier om nationale veiligheidsproblemen aan te pakken, is door Amerikaanse gebruikersgegevens en in de VS gebaseerde systemen transparant te beschermen, met robuuste monitoring, verificatie en verificatie door derden, wat we al doen”, aldus de woordvoerder.

TikTok en CFIUS onderhandelen al meer dan twee jaar over hoe de app in de VS kan blijven werken. Het socialemediaplatform heeft volgens meer dan 100 miljoen Amerikaanse gebruikers Reuters.

TikTok zei dat het nog steeds doorgaat met “Project Texas”, een plan om gebruikersverkeer door de cloudservers van Oracle in Texas te leiden in een poging enkele beveiligingsproblemen aan te pakken.

TikTok-CEO Shou Zi Chew zal later deze maand verschijnen voor de House Energy and Commerce Committee, terwijl wetgevers de privacy- en beveiligingspraktijken van consumentengegevens onderzoeken.

The Hill vroeg om commentaar van het Witte Huis en het ministerie van Financiën.

— Bijgewerkt om 22:57 uur

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top