Stormy Daniels zwijggeld: wat u moet weten over het onderzoek van de aanklagers in New York naar de rol van Trump in het planCNN

Het jarenlange onderzoek naar een geheim geldplan waarbij voormalig president Donald Trump en volwassen filmster Stormy Daniels betrokken waren, loopt mogelijk ten einde.

Trump ging zaterdag naar sociale media om te zeggen dat hij verwachtte al dinsdag gearresteerd te worden in verband met de zaak, hoewel een woordvoerder van de voormalige president zei dat zijn team geen updates had ontvangen van het kantoor van de districtsprocureur van Manhattan, dat de zaak leidt. onderzoek. .

John Miller van CNN meldde vrijdag dat wetshandhavingsinstanties in New York vergaderingen hebben gehouden over hoe ze zich kunnen voorbereiden op de veiligheid in het geval dat Trump wordt aangeklaagd. Het kantoor van de officier van justitie van Manhattan weigerde zaterdag commentaar te geven op de berichten van Trump.

Een aanklacht tegen Trump zou historisch zijn, omdat het de eerste keer is dat een voormalige Amerikaanse president en leidende presidentskandidaat strafrechtelijk wordt vervolgd.

Dit is wat u moet weten over het witwasonderzoek.

Aanklagers in het kantoor van officier van justitie Alvin Bragg hebben Trump onlangs gevraagd om te verschijnen voor een grand jury die de zaak onderzoekt.

De indiening was de duidelijkste aanwijzing tot nu toe dat onderzoekers op het punt staan ​​te beslissen of ze de ongekende stap zullen zetten om de voormalige president aan te klagen, aangezien potentiële beklaagden in New York volgens de wet op de hoogte moeten worden gebracht en moeten worden opgeroepen om voor een grand jury te verschijnen om aanklachten te overwegen.

Het onderzoek door de aanklagers van Manhattan begon onder de voorganger van Bragg, Cy Vance, terwijl Trump nog in het Witte Huis zat. Het verwijst naar een betaling van $ 130.000 aan Daniels door de toenmalige persoonlijke advocaat van Trump, Michael Cohen, eind oktober 2016, dagen voor de presidentsverkiezingen van 2016, om te voorkomen dat ze tien jaar eerder zou zwijgen over een vermeende affaire met Trump. Trump heeft de affaire ontkend.

Aan de orde in het onderzoek is de betaling aan Daniels en de schadevergoeding die de Trump Organization aan Cohen heeft betaald.

Volgens gerechtelijke documenten in de federale aanklager van Cohen, heeft Trump Org. leidinggevenden keurden betalingen van in totaal $ 420.000 goed om zijn aanvankelijke $ 130.000 aan achterstallige betalingen en belastingverplichtingen te dekken en kenden hem een ​​​​bonus toe.

Het onderzoek van de procureur-generaal van Manhattan doemt sinds zijn presidentschap boven Trump op en is slechts een van de vele onderzoeken waarmee de voormalige president wordt geconfronteerd terwijl hij zijn derde bod uitbrengt op het Witte Huis.

Betalingen met zwijggeld zijn niet illegaal. Aanklagers overwegen of ze Trump moeten aanklagen voor het vervalsen van de bedrijfsgegevens van de Trump-organisatie voor de manier waarop het terugbetalingsbetalingen aan Cohen weerspiegelde, die zei dat hij het geld aan Daniels had voorgeschoten. Het vervalsen van zakelijke documenten is een misdrijf in New York.

Aanklagers overwegen ook of ze Trump moeten aanklagen voor het vervalsen van bedrijfsgegevens in de eerste graad voor het vervalsen van gegevens met de bedoeling een ander misdrijf te plegen of om een ​​ander misdrijf te helpen of te verbergen, wat in dit geval een schending van de campagnefinancieringswetten zou kunnen zijn. Het is een misdrijf van klasse E en er staat een straf van minimaal één jaar tot vier jaar op. Om de zaak te bewijzen, zouden aanklagers moeten aantonen dat Trump van plan was een misdrijf te plegen.

De Trump-organisatie boekte de vergoedingen als juridische kosten in haar interne boeken. Trump heeft eerder ontkend iets van de betaling te weten.

Als het kantoor van de officier van justitie doorgaat met aanklachten, zou dat een zeldzaam moment in de geschiedenis zijn: Trump zou de eerste voormalige Amerikaanse president zijn die ooit wordt aangeklaagd, en ook de eerste grote presidentskandidaat die wordt aangeklaagd en een ambt zoekt.

De voormalige president zei dat hij “niet eens zou overwegen om uit de race van 2024 te stappen” als hij werd aangeklaagd.

Een beslissing om aangifte te doen zou niet zonder risico zijn en evenmin een veroordeling garanderen. De advocaten van Trump zouden bijvoorbeeld kunnen betwisten of wetten voor campagnefinanciering van toepassing zouden zijn als een misdaad om de zaak tot een misdrijf te maken.

In een lange reactie op zijn Truth Social-account eerder deze maand zei Trump gedeeltelijk: “Ik heb absoluut niets verkeerd gedaan, ik heb nooit een affaire gehad met Stormy Daniels.”

Een woordvoerder zei zaterdag dat Trump “terecht zijn onschuld beweerde” door zijn aanhangers op te roepen te protesteren als hij wordt aangeklaagd.

De advocaat van Trump zei eerder deze maand dat elke vervolging in verband met de zwijggeldbetalingen aan de volwassen filmster “totaal ongekend” zou zijn en beschuldigde de officier van justitie van Manhattan ervan de voormalige president te hebben geviseerd om “politieke redenen en persoonlijke vijandigheid”.

De advocaat van Trump, Joe Tacopina, zei in een verklaring gedeeld met CNN dat de campagnefinancieringswetten in de zaak, die betrekking heeft op zeven jaar oude beschuldigingen, “troebel” zijn en dat de onderliggende juridische theorieën over de mogelijke zaak “niet getest” zijn.

“Deze officier van justitie en voormalig officier van justitie hebben jarenlang elk aspect van het persoonlijke leven en de zakelijke transacties van president Trump doorzocht op zoek naar een misdaad en ze moeten stoppen. Dat is gewoon niet waar ons rechtssysteem over gaat’, zei Tacopina.

Cohen, de eenmalige fixer van Trump, speelde een centrale rol in de doofpotaffaire en is betrokken bij het onderzoek.

Hij gaf toe dat Daniels vlak voor de verkiezingen van 2016 130.000 dollar had betaald om te voorkomen dat ze de vermeende affaire met Trump openbaar zou maken. Hij hielp ook bij het regelen van een betaling van $ 150.000 van National Enquirer-uitgever Karen McDougal om haar verhaal over een affaire van 10 maanden met Trump te vernietigen. Trump ontkent ook een affaire te hebben met McDougal.

Cohen werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf nadat hij schuldig had bevonden aan acht aanklachten, waaronder twee aanklachten wegens het overtreden van de regels voor campagnefinanciering voor het orkestreren of doen van betalingen tijdens de campagne van 2016.

Cohen had vrijdag een ontmoeting met het kantoor van de districtsadvocaat van Manhattan en zal naar verwachting maandag verschijnen.

In een gesprek met verslaggevers nadat hij vrijdag voor de rechtbank was gekomen, zei Cohen dat hij nog niet had getuigd voor een grand jury.

“Ik moet officier van justitie Bragg applaudisseren omdat hij Donald de kans heeft gegeven om binnen te komen en zijn verhaal te vertellen”, zei hij. ‘Als je Donald net zo goed kent als ik, realiseer je je dat hij niet de waarheid vertelt. Het is één ding om je om te draaien en te liegen over je ‘Untruth Social’, het is iets heel anders om je om te draaien en te liegen tegen een grand jury. Dus ik twijfel er niet aan dat hij zal komen.”

Van haar kant zei Daniels, ook wel bekend als Stephanie Clifford, in 2021 dat ze nog niet had getuigd in het onderzoek, maar dat ze “niets liever zou willen dan” te worden geïnterviewd door aanklagers die onderzoek doen naar de Trump Organization.

Daniels zei destijds dat haar advocaat contact had gehad met staatsrechercheurs in Manhattan en New York en dat ze met hen besprekingen had over andere zaken. Ze zei dat ze “alles zou vertellen wat ik weet” als ze gevraagd zou worden om met onderzoekers of een grand jury te spreken.

Ze schreef in 2018 een boek waarin de vermeende affaire werd beschreven, en haar toenmalige advocaat zei dat het doel van het boek was om te bewijzen dat haar verhaal over seks met Trump waar was.

Het onderzoek van Bragg is de afgelopen maanden verder gevorderd naarmate deze laatste ontwikkeling nadert.

De advocaat van Trump had onlangs een ontmoeting met het kantoor van de officier van justitie, vertelde een bron aan CNN. Zijn juridische team maakte zich zorgen over de bedoelingen van Bragg vanwege de recente toegenomen activiteit voor de grand jury, volgens een andere bron die bekend is met de zaak.

Voormalige assistenten van Trump in het Witte Huis, Hope Hicks en Kellyanne Conway verschenen onlangs voor een grand jury. En CNN meldde vorige maand dat Jeffrey McConney, de controleur van de Trump Organization, voor een grand jury zou verschijnen, volgens mensen die bekend zijn met de zaak.

McConney is een van de hoogste financiële functionarissen van de Trump-organisatie en is verantwoordelijk voor de boeken en bescheiden.

De advocaten van Trump zouden waarschijnlijk de kans krijgen om het openbaar ministerie ervan te overtuigen dat aanklachten niet gerechtvaardigd zijn.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende informatie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Exit mobile version