Warren voert kritiek op Fed-chef op: ‘Hij heeft gefaald’

De democratische senator Elizabeth Warren (Massachusetts) verscheen op het politieke nieuws van zondag om scherpe kritiek te uiten op een bekende vijand: de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, en zijn omgang met het monetaire beleid en de regelgevende verantwoordelijkheden.

Warren heeft herhaaldelijk gezegd dat Powell “gefaald” heeft in zijn werk te midden van een mogelijk dreigende financiële crisis na de ineenstorting van twee banken in de afgelopen twee weken. Fed’s reserves en het hele reguleringssysteem.

Ze herhaalde zondag ook haar negatieve mening over Powell en zei op NBC’s “Meet the Press” dat ze niet vond dat hij het centrale banksysteem van het land moest leiden.

‘Kijk, mijn mening over Jay Powell is op dit moment algemeen bekend. Hij had twee banen. Een daarvan is om te gaan met het monetaire beleid. Een daarvan is om te gaan met regelgeving. Hij faalde in beide’, zei ze.

Powell en de Federal Reserve kwamen de afgelopen weken onder vuur te liggen toen zowel Silicon Valley Bank als Signature Bank binnen enkele dagen na elkaar failliet gingen, deels vanwege renteverhogingen om de inflatie te beteugelen.

Warren zei dat ze het er niet mee eens was dat de Fed doorgaat met het opnieuw verhogen van de rentetarieven terwijl ze zich voorbereidt op een bijeenkomst later deze week en dat ze een nieuwe renteverhoging zou kunnen goedkeuren.

“Ik denk niet dat hij de tarieven moet verhogen”, zei Warren over Powell op NBC’s “Meet the Press.” “Ik ben al een hele tijd in het kamp dat deze buitengewone renteverhogingen die hij heeft genomen vanwege deze extreme renteverhogingen iets zijn dat hij niet zou moeten doen.”

Warren verzette zich tegen de benoeming van Powell door voormalig president Trump tot hoofd van de Fed in 2018 en waarschuwde dat hij de bankregelgeving zou verzwakken als hij werd benoemd. Powell, die dit jaar door president Biden werd herbenoemd, heeft te maken gehad met talloze hoorzittingen van de Senaat waarin Warren zijn zorgen heeft geuit over zijn omgang met rentetarieven en ander monetair beleid.

Warren zei op CBS’s “Face the Nation” dat Powell een “vlammenwerper” had genomen op het gebied van bankregelgeving, en zei opnieuw dat ze tegen zijn benoeming was omdat ze zag dat hij de regels wilde verzwakken die banken moeten volgen.

Warren riep ook op tot een onafhankelijk onderzoek van de Federal Reserve en de federale financiële toezichthouders op ABC’s “This Week”.

‘Ik roep op tot een onafhankelijk onderzoek van de Fed en het hele regelgevende systeem hier. De Fed kan niet zomaar haar eigen onderzoek uitvoeren’, zei ze.

“Ik roep de Fed op dit moment op om haar afgezwakte regelgeving ongedaan te maken en terughoudend te zijn, om te kijken naar wat – bij deze banken met veel meer toezicht”, vervolgde ze. “En dan roep ik ook het Congres op, zoals u terecht zei, om een ​​einde te maken aan het vermogen van de Fed om de regelgeving af te zwakken en ik roep die CEO’s op om ter verantwoording te worden geroepen, zodat we wetgeving hebben die hun bonussen, hun gigantische salarissen zal herstellen.” .”

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top